Gore-Tex

W. L. Gore & Associates is een Amerikaans bedrijf dat in 1958 werd opgericht door Bill en Vieve Gore.

Zij werkten met PTFE (PolyTetraFluorEtheen, oftewel Teflon).

Deze kunststof werd gebruikt om elektronica te isoleren. Gores zoon Bob ontdekte in 1969 dat opgerekte folie van PTFE een poreus en toch sterk materiaal vormde, dat tegenwoordig bekend is als Gore Tex. Gore tex is ademend en toch waterdicht, waardoor men regenwater buiten kan houden zonder dat kleding gaat broeien. Daarom is het ideaal voor de productie van warme, waterdichte en ademende kleding, zoals motorkleding en zeilkleding.

Later werd ook Windstopper uitgebracht. Dit is echter niet waterdicht maar wel ademend, en daarom ideaal voor de productie van thermisch ondergoed en het winddicht maken van fleecekleding.

Het vochtdoorlatend vermogen van Gore Tex en Windstopper kent wel grenzen, als de drager door inspanning veel zweet, kan niet alle vocht afgevoerd worden en wordt de drager alsnog nat. Wel zit dit vocht aan de binnenkant en veroorzaakt geen afkoeling door verdamping. Katoenen onderkleding raakt doorweekt en geeft dan wel ongemak bij het uittrekken van de buitenste kledinglaag.